browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Turkije, Diyarbakir (dag 34, 35, 36)

Posted by on 3 mei 2014

Donderdag 1 mei  (dag 34  – 170km). We willen in enkele dagen van Batumi in het Noorden van Georgië naar Diyarbarkir in het zuiden van Turkije (bij Syrië) rijden. Totaal zo’n 650 km, vnl via de goed berijdbare 950 (twee- en vierbaans). We houden het vandaag beperkt tot Yusufeli alwaar we op de plaatselijke camping (grasveld voor vijf campers; voorzieningen: douche en toilet) – met de prachtige naam Green Piece – F&A weer aantreffen. Yusufeli is een mooi plaatsje dat binnen een jaar of vijf of zes zal zijn verdwenen vanwege het aan te leggen stuwmeer. Het water stijgt dan 170 meter en het hele dorp verdwijnt. Merkwaardig om te zien dat er met die kennis gewoon nieuwe flats worden gebouwd. Op de camping duw ik 7 kg wasgoed de wasmachine in – het werd weer eens tijd. We lopen het dorp in, kunnen de baclava niet laten staan en verbazen ons over het religieuze karakter van dit stadje – hetgeen niets zegt over de vriendelijkheid van de mensen. In de Turkcell winkel schaffen we ons een telefoonkaart aan en een data-kaart. Die laatste kost TL 46 voor het registreren en TL 29 (totaal € 25) voor 4GB internet in een maand, eventueel op te waarderen. ‘s Avonds uit eten in resto aan de rivier.  Temperatuur vandaag: meer dan 30gr.

Vrijdag 2 mei (dag 35 – 195 km). Vanochtend lekker getut. Nou ja, lekker. Gisteravond is mijn ereader  in de gootsteen gevallen waar nog water instond en die probeer ik nog te redden, maar dat lukt niet meer. Gelukkig heb ik alle boeken ook op mijn laptop staan en kan ik mijn Asus Memopad  als reader  gebruiken. Weer bloedheet weer. Tegen het middaguur rijden we verder richting Diyarbakir, bezoeken in Erzurum nog een moskee (gesloten wgs restauratie) en strijken 50 km erna midden in de bergen op 1900 m hoogte neer bij het dorp Cat. We staan op een weiland aan het eind van het dorp en  hebben nog net zicht op een vestiging van de Jandarma, de militaire politie die in elk belangrijk dorp zit. We hoeven ons echter nergens zorgen over te maken. Iedereen die we tegenkomen begroet ons, geeft ons een hand en  informeert wie we zijn. Hier komt echt nooit een toerist. ’s Avonds in de camper genieten we van twee afleveringen van de politieserie Broadchurch.

Zaterdag 3 mei (dag 36 – 285km). Na het halve dorp een hand te hebben gegeven gaan we weer op pad. Eerst stijgen tot zo’n 2400 meter ( dus fris ondanks het zonnige weer) maar dan neemt geleidelijk aan de hoogte af, verdwijnt de Ewige Schnee en neemt de temperatuur toe tot uiteindelijk zo’n 25 graden. 50 km voor Diyarbarkir komen we in de graanschuur van Turkije. torenhoog met zakken graan opgeladen vrachtauto’s komen ons tegemoet. Onderweg bereiken we de stand 8000km vanuit Amsterdam en comlimenteren de Karmann Dexter dat ie het zo goed doet. In D. hebben we een prachtplek bij een familiepark / achter Total benzinestation vlak bij het centrum (N  37 55.298 O 040 13.727). We lopen de stad in en herkennen de plekken van drie jaar geleden. Heerlijke zomerse atmosfeer. Kleine stalletjes met volop bedrijvigheid. Iedereen heeft wat te koop of kan wat maken. Terug in de camper alle ramen open om wat frisse wind door te laten blazen.

Mardin (Zuid Turkije, dag 37)
Batumi (dag 33)

Comments are closed.