browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

taverne di Lulu (28 tm 30 jun)

Posted by on 28 juni 2015

Zo 28 jun. Van Tosca / Greekferry ook gisteren niets gehoord. Wat als er a.s. woensdag een run op de ferry plaatsvindt? Gisteravond tot in de kleine uurtjes Het Griekse Drama tot mij genomen. Ik noteer nog even wat kerngegevens. 240 miljard totale schuld aan EU en IMF (is 80% van de totale staatsschuld). Afgelopen tijd is 83 miljard in de banksector gedouwd om deze overeind te houden (en dat geld ligt voor een – groot? – deel onder de griekse matrassen); Gr heeft een zeer gesloten economie: 75% van het nationaal product is afhankelijk van binnenlandse bestedingen (bij ons precies andersom?). we zijn erg benieuwd of morgen = maandag een run op de banken zal plaatsvinden. In Trouw vandaag: gisteren is voor 1 miljard euro door de Grieken gepind. Eén miljard in één dag. De ECB gaat door met het ondersteunen van de Griekse banken.

We gaan op pad –> Noorden richting Igoumenitsa. Na kilometer of tien zien we in een stadje een man van een pinautomaat weglopen. Nooit geschoten altijd mis – en ja hoor: hier is nog gewoon te pinnen, zij het  dat de briefjes van €50 op zijn. Voorbij Preveza kom ik weer bij de door mij eerder bejubelde camperplek ‘Taverne di Lulu’ (Kastrosikia) uitgebaat door Fabrice en Alexandra (zie 19 mei). Een innig weerzien is mijn deel. Volgens Fabrice wordt er druk door de Grieken gehamsterd, gegeven de lege schappen in de supermarkten in Preveza. Nu houdt Fabrice – net als ik – wel van een rel dus helemaal betrouwbaar is het bericht niet. Het weer is inmiddels helemaal opgeknapt en we genieten van een graad of 27. Lunchen in de taverne, zwemmen en plat. (vandaag 75 km gereden).

Ma 29 jun. We blijven vandaag nog bij Di Lulu. Krijg antwoord op mijn mail aan Tosca van Greekferry. Ze heeft mij zaterdag een mail gestuurd en die is niet aangekomen. Ze heeft een aanbod voor komende woensdag. Ik mail terug voor akkoord, ze belt me terug en na wat mails heen weer en telefoonverkeer hebben we een afvaart van Igoumenitsa naar Ancona op 01 jun om 01.00 uur incl. hut voor twee personen. Tosca benadrukt dat het om de nacht van dinsdag op woensdag gaat. Plotseling is het einde van de reis erg dichtbij. Deze dag nog lanterfanten – morgenochtend ook en dan in de loop van de middag naar Igoumenitsa. We moeten ons om 22.00 in de haven melden.

(G)Euro

Ondertussen zijn de banken vanochtend dicht gebleven en ze blijven gesloten tot na het referendum op 3 juli. Pinnen is voor de Grieken taboe, maar mensen met een buitenlandse betaalkaart (lees: toeristen) kunnen wel gewoon de betaalautomaat blijven gebruiken. Het zwarte pieten spel tussen Tsipras/Varsouvakis ( “voorstel Trojka is aanslag op onze democratie”) en de Trojka (“Griekenland is van de onderhandelingstafel weggelopen, wij  niet”) is in volle gang. De EU heeft haar eindvoorstel online gezet zodat iedereen kan zien dat de EU een heel eind in de richting van de Grieken is opgeschoven. Hoewel ik veel niet begrijp, vind ik zinnen als “tighten the definition of farmers” – in verband met het ontduiken van inkomstenbelasting – veelzeggend. Ik denk dan dat de eigenaar van de camperplek & het hotel-restaurant van gisteren zich voor de belastingen zo veel als mogelijk zal beroepen op zijn status van landbouwer (hij verbouwt op een veldje wat groenten). Ook voorstellen om de belastingdienst onafhankelijker te laten opereren, lijken me heel juist. Het land zit vastgeroest aan de macht van allerlei groepen (ambtenaren) en instituties (vakbonden). Het pro-Griekenland artikel van Ingeborg Beugel  ‘zeg Yanis dat ie niet moet buigen…” in Vrij Nederland (25 jun 2015) vind ik niet zo sterk. Het hangt van verhalen, meningen en hearsay aan elkaar. Nergens een economische analyse van de situatie. Dat heel West Europa zich hard maakt om de linkse Tsipras pootje te lichten, lijkt me onwaarschijnlijk. Vooral economische belangen tellen en gegeven het feit dat  in Europa iedereen met iedereen is verbonden, zit niemand te wachten op een Grieks fiasco. Dit gezegd hebbende: How to explain in one gif, why the loans never helped the Greek people pic.twitter.com/IxBs0nHTM8

taverne di Lulu

taverne di Lulu

Igoumenitsa / Ancona / Amsterdam (30 jun tm 5 jul)
Kato Alissos / Mitikas (26, 27 jun)

Comments are closed.