browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marokko okt 2017 – (1 –> de aanloop)

Posted by on 16 oktober 2017

Het idee: ons inmiddels bekende fly and drive concept. Ik reis met de camper naar Barcelona en neem op zaterdag 14 oktober de ferry naar Tanger Med. De huisgenote vliegt 18 oktober naar Casablanca. Dan zakken we af naar het zuiden langs de kust en maken tegen de klok in een rondje Marokko. Hoe terug en wanneer is nog niet duidelijk. We hebben er zin in.

Zat. 14/10. Klein geluk. In de haven van Barca krijg ik (pas) mn mobile simkaart van xs4all aan de praat. De APN moet worden omgezet van kpn.nl naar xs4all.umts.nl . Ik zet VPN Nord aan (vpn = virtual private network) waardoor het  IP-adres van mijn GSM in het buitenland een Nederlands tintje krijgt. Log in op mijn Canal Digitaal app en ga naar Fox Sports eredivisie, dat ik sinds kort heb opgenomen in mijn tv-pakket. Vervolgens kijk ik, niet te geloven!, zo maar live naar Ajax Heerenveen. De 500 Mb van het kaartje zijn in de tweede helft op – streaming gaat hard – maar de simkaart blijft wonder boven wonder op volle toeren draaien, zelfs Feyenoord kan ik nog een stukje zien. Tot ik de ferry naar Tanger op rij. Ok, Ajax speelde een lousy wedstrijd, maar het feit dat je zoiets live in den vreemde (zonder schotel hè) kunt meemaken, is voor mij een ware  belevenis.

We zijn weer op pad.

Maandag (9 okt) vertrokken naar Saint Algis in Noord Frankrijk waar vriend Jan twintig jaar geleden een nederig onderkomen heeft aangeschaft die hij regelmatig frequenteert. Woensdag 11/10 rij ik verder. Voornemen is om de km’s te verdelen tussen tol- annex snelwegen en D-wegen. Ik zweer bij D-wegen omdat niemand daar iets te zoeken heeft behalve wat lokaal volk. Dit itt tot het drukke verkeer op N-wegen. Neem bijv. de D966 van Vervins naar Reims, helemaal top. Of de D23 / D34 / D979 van Clamecy naar Moulins zeer bijzonder. Overnachtingen in Merry- sur-Yonne (11/10) bij Clamecy (mooie camping,  mooie omgeving, lekker restaurant – campingmerrysuryonne.com), do 12/10  simpele camperplek Védrine Saint Loup ten oosten van St.Flour en vrij 11/10 op een camperplek bij Vias / Beziers, waar ik al eens eerder was. Ben de halve zaterdag bezig de ingrijpende updates van campercontact (NKC) te verwerken. Moet op gegeven moment op mijn telefoon de app opnieuw installeren wat me honderden megabytes en veel tijd kost.

De overtocht naar Marokko verloopt weliswaar redelijk voorspoedig (vertrek gepland 20.00 wordt 21.30 door uitgebreide politiecontrole) maar de aankomst (gepland 28 uur later) is tenen krommend. Eerst een uur stil liggen voordat de ferry aanmeert en daarna moeten drie douaniers zorgen voor de tientallen personenauto’s en busjes. Om 2.30 uur ben ik klaar met de formaliteiten en overnacht in de haven. Maandag (16/10) moet ik na een rustige nacht ff landen.  Koffietje in de haven, aldaar cash uit de muur. Onderweg naar Asylah diesel tanken (premium kost DH 10,31 = € 0,97) en in Asylah mijn simkaart van Maroc Telekom met 100DH / 10 GB / 1 mnd laten opwaarderen. Nu sta ik aan de stadsmuur (Dh 40 – afdingen met het vertrouwde “niet tegen mijn collega zeggen”) – achter me zitten 24/24  twee agenten de toegang tot de haven te bewaken. Meer veiligheid dan hier zal ik ws niet meer krijgen. ’s Middags sardientjes in de resto tent hier pal naast, aan het strand. Het is ’s avonds nog knap warm. Morgen verder zuidwaarts.

  

 

Marokko okt 2017 - (2 --> El-Jadida)
Peloponnessos (jun 2017) - 2

Comments are closed.