browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Marokko okt 2017 (8–> Tata)

Posted by on 9 november 2017

8/11. Op weg naar Tata ten oosten van Tafraoute (160km). Er is een (geasfalteerde) verbindingsweg tussen de R106 van Tafraoute naar Igherm en de R109 van Igherm naar Tata en deze staat niet op de kaart. Is wel eerder (ook) door mij op camperforum beschreven en van coördinaten voorzien – dat komt nu goed van pas. Tata is de warmste stad van Marokko en dat voel je. Het is nu zo rond de 28 graden en er is een lage luchtvochtigheid (in de camper 22%). De stad heeft veel arcaden bedoeld om in de schaduw te kunnen blijven lopen. We staan dit keer op de camping municipal nabij het  centrum van het stadje want voor de eerste keer (van de drie) blijkt het aangrenzend zwembad gevuld met water. Aan de overkant van de camping zijn twee jongens een miniscuul eettentje begonnen waar we een smakelijke pizza verorberen.  ’s Avonds genieten van de pantoffelparade en van een frietje bij de camper. In ‘onze’ boom naast de camper verzamelen zich ’s avonds witte vogels die we steevast ‘kraanvogels’ noemen maar dat niet zijn (kleine reigers?). ‘Lac lac’ volgens de gardien, maar die kent alleen deze Arabische naam. 

Op  ‘onze’ totaal  kale boom is tot aan de schemering niets te ontdekken. Exact 17.45 uur komen  twee kraanvogels (?) aangevlogen die zich nestelen op de rand van de tak en daarna nog vijf en nog zeven en nog drie en nog…. Tien minuten later zijn alle takken volledig bezet met  in totaal veertig tot vijfig druk kwetterende vogels: ”waar was jij vandaag?” “bij de rivier”, “ik ook”, “nog wat gevangen?”, “mwahh” etc. Vreselijk ouwe betten. Dan klokslag 18.00 uur is het stil. Na 10 minuten weer gekwetter – bij de controle blijkt dat eentje met een zaalkaartje, balkon zit: “moven jij – “ja maar” – “niks te maaren…” Er vinden – weliswaar moeilijk te zien – enige mutaties op de takken plaats. Twee uur lang is het stil tot eentje midden in de rij naar de wc moet – luid gemor “kom dan wat eerder kun je op de hoek van de rij zitten”; ”ja maar…” etc.  ’s Morgens om 08.00 uur zijn ze allemaal al lang weer weg – een kale boom is alles wat achter blijft. Alleen al dit schouwspel maakt een bezoek aan Marokkko meer dan waard.

Do 9/11 we lopen zuidwaarts langs en door de rivierbedding waar zich een wonderschone kasbah bevindt. De temperatuur is hoog. ’s Avonds strijken we neer bij een soort snackbar waar alles ter plekke wordt bereid. We bestellen 2x een frietje, 1x soort hamburger met  groente, 1x verse jus d’orange en 1x 1,5l water voor in totaal 32DH (€ 3) – hier is wb prijsstelling iets vreemd aan de hand. Vrij 10/11 op de fiets, 17km heen voor 2/3e langs N12 zuidwaarts om de ‘mellah’ d.i joodse wijk of stad van Tazart te bezoeken. Terug bij de camper zijn we helemaal knock out, door hitte bevangen, maar heel tevreden over onze prestatie.  Snel het zwembad in. ’s Avomds op een terrasje in het centrum naar de pantoffelparade kijken. Ach, het leven kan toch zo mooi zijn.

koffiepauze onderweg naar Tata

koffiepauze onderweg naar Tata

Marokko okt 2017 (9 --> Foum Zguid en Tazzarine)
Marokko okt 2017 (7 --> Tafraoute)

Comments are closed.