browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Afourer

Posted by on 19 oktober 2014

Woensdag 15 okt. Wakker worden op de parking in Fes met prachtig weer na een super rustige nacht. Op naar het museum Darbata  – dat blijkt niet zo ontzettend interessant behalve dat het gehuisvest is in een voormalig gastenverblijf van een paleis, gebouwd rond een reusachtige groene eik in een prachtige tuin. Dan op pad, naar Sefrou, 30km onder Fes – de afspraak was: rustig tempo. Mooie medina.  Van Sefrou door het binnenland verder zuidwaarts naar Azrou waar pal aan de N8 een in 1001 Arabische nacht stijl gebouwd camper complex ons tegemoet lacht. Prachtige voorzieningen en zeer hartelijke mensen. Het informeren naar een mogelijk restaurant levert op dat men twee tajines bij de camper aflevert – welkomsgeschenk van de manager.  Er is een grote groep Franse camperaars, maar we staan door de grote omvang van het terrein gelukkig relatief apart. ’s Avonds blijkt onze gasfles leeg!! Dat is in Marokko niet zo handig want men doet hier niet aan lpg. Hoe een lege fles kan gebeuren is even niet duidelijk want in NL nog 24l getankt en normaal gesproken doe je daar een half jaar mee. Dus we gaan over op Marokkaanse gasflessen die we vervolgens omruilen.  (70km)

Donderdag 16 okt. Er zit een vers stokbrood onder de snelbinders – ook aangeboden namens de directie. In de nabijheid van de camping een blauwe gasfles aangeschaft met 26l gas. Fles kost €9 statiegeld en € 4 gasinhoud. Voor 130DH weer alles ok (ijskast en boiler gaan op gas). We gaan van de N8 af om via secundaire en goed berijdbare wegen via Aïn-Leuh naar de bronnen van ‘lOum-er-Rbia te rijden. Wel aardig – 1x Michelin ster. Onderweg zien we een plek om te kamperen aangekondigd, veertien km verderop. Aangezien er in een wijde omtrek naar ons weten niets is, besluiten we hier naartoe te gaan (ferme d’Hôtes Chez Faskas, 11km zuidelijk van Mrirt; N33 05.262 W 005 31.292). Eerst nog tegen de te lage stenen toegangspoort gereden (schade aan bovenkant camper maar niet zichtbaar vanaf begane grond) en via een tweede entree een plaats  in de olijvenboomgaard. Pracht plek aan de rivier – en we besluiten hier nog een dag te blijven staan. ’s Avonds eten we forel  in resto vd camping. (95 km gereden). Vrijdag 17 okt. De dag begint en eindigt met prachtig weer – tussen 25 en 28 graden; we verwachten dit weer voorlopig zo te houden. Om 12.00 uur, op het heetst van de dag relaxed 750 meter gefietst en colaatje genuttigd bij cafe/ kruidenier op de splitsing van twee wegen. Daarna weer  750 meter terug. Rest van de dag oude v’krant en nrc lezen en beetje rommelen. Zo ligt de oude gasfles nu boven op het dak in gezelschap van de handbagage van Juul. ’s Avonds tajine en visje in restaurant.

Zaterdag 18 okt. Er is een secundaire weg die parallel aan de N8 naar het zuiden naar Khenifra loopt en vandaar via de N8 naar  Beni-Mellal. Het begin stuk is ‘piste’ dwz meer steenslag dan asfalt. Juul rijdt en het wordt haar maidenproof  – enorme  kuilen omzeilen, , stil komen te staan in haarspeldbocht en dan opnieuw wegrijden, weggedeeltes waarop je slipt, tegenliggers die ook graag op de weg willen blijven etc. Juul doet het fantastisch.  Als alle mooie narigheid achter de rug is, neem ik het stuur weer over. De routes nationale in Marokko zijn van een goede kwaliteit, maar landschappelijk houdt het niet over maar er is hier geen alternatief.  In Beni-Mellal gaan we naar de Marjane (hypermarche) waar idd zoals op camperforum.nl al gemeld geen alcohol meer te krijgen is (we zijn ook niet op zoek….) – de Carrefour zou nog wel een hoekje voor de liefhebber hebben gereserveerd. Ons gaat het om artikelen als Schweppes en spa (water met prik hier moeilijk te krijgen). 20 km onder Beni-Mellal gaat een secundaire weg steil de Atlas in en vlak voor een stuwmeer strijken we neer bij camping l éau de vive (Afourer, N32 06 24 W 006 28 44). Hoog boven de rivier – alweer n prachtplek. ’s Avonds in resto van camping – 2,5 uur wachten op tajine. Je kan niet alles mee hebben.  (gereden 200km).

Zondag 19 okt. We blijven nog een dag hier. Een hittegolf kondigt zich inmiddels aan – tenminste tot as woensdag 30 tot 35 graden. Nog relaxter programma kiezen dan we al hadden. Een fietstocht van 5,5 km omhoog naar het stuwmeer, colaatje drinken en 5,5 km weer terug naar beneden. Hoe spannend kun je een dag maken. Juul ligt in de hangmat, ik doe een wasje en maak dit verslag. In de camper is het 32 graden – alle ramen staan tegen elkaar open en er waait buiten een harde wind dus real feel zal 28 zijn.  Ik moet wat doen met de ijskast want zo’n absorbtie geval (op gas) koelt nooit meer dan 20 graden op de buitentemperatuur. In onze variant kun je het diepvriesdeel eruit halen – zal in de koeling wellicht wat graden schelen. Bent u er nog?????

NB internet zeer afwisselend wel/niet aanwezig.  Hier weer wel.

van Fes (re grote teen) naar stuwmeer Bin-el-Ouidane (li grote teen)

van Fes (re grote teen) naar stuwmeer Bin-el-Ouidane (li grote teen)

camping eau vive

camping eau vive

stuwdam (Bin-el_ouidane)

stuwdam (Bin-el_ouidane)

camping eau vive (Afourer)

camping eau vive (Afourer)

zicht op Afourer

zicht op Afourer

markt in Afourer

markt in Afourer

op weg naar  Khenifra (olijven en olijfolie gekocht - vandaag geperst!)

op weg naar Khenifra (olijven en olijfolie gekocht – vandaag geperst!)

op weg naar  Khenifra

op weg naar Khenifra

op weg naar  Khenifra (bruiloft)

op weg naar Khenifra (bruiloft)

op weg naar  Khenifra

op weg naar Khenifra

avondlicht chez Farkas

avondlicht chez Farkas

750m gefietst!!

750m gefietst!!

de iets te lage toegangspoort

de iets te lage toegangspoort

ferme d'hotes  Chez Faskas

ferme d’hotes Chez Faskas

De  sources l'Oum -er-Rbia

De sources l’Oum -er-Rbia

IMG_3671_resize

onderweg naar  sources l'Oum -er-Rbia

onderweg naar sources l’Oum -er-Rbia

onderweg naar  sources l'Oum -er-Rbia

onderweg naar sources l’Oum -er-Rbia

camping 1001 nacht ( azrou)

camping 1001 nacht (
azrou)

groente markt  Sefrou

groente markt Sefrou

parkeer / camperplek (Fes)

parkeer / camperplek (Fes)

pettenverkoper (Fes)

pettenverkoper (Fes)

bij stuwdam (Bin-el_Ouidane)

bij stuwdam (Bin-el_Ouidane)

750m fietsen en dan colaatje verdient

750m fietsen en dan colaatje verdient

vv

museum  Darbata (Fes)

museum Darbata (Fes)

Cascades d'Ouzoud / Marrakech
Fes

Comments are closed.