browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

El Jadida, Skhinat (Rabat) (18 tm 20 nov)

Posted by on 20 november 2015
Portugees waterreservoir (El Jadida)

Portugees waterreservoir (El Jadida)

Wo/do 18/19 nov.  In de middag rij ik naar camping in El-Jadida (75km). We wilden hier vorig jaar ook camperen maar kwamen de camping niet op ivm wegafzetting voor een (wieler?)wedstrijd en reden toen door. Nu blijf ik er twee dagen, bezoek de stad ihb de portugese citadel met de   stadswallen en het portugese waterreservoir. Op de fiets is het nog geen 10 minuten. Er lopen twee boulevards parallel: Mohammed V en Mohammed VI met een wereld van verschil. M. VI is de mondaine variant met veel glittergebouwen, mannen in pakken op terrassen, luxe geldbanken, dure auto’s  etc. terwijl op M. V het ‘normale’ Marokkaanse leven afspeelt met een enorme bedrijvigheid, dat is handel op straat, karren, bestelbrommers, volledig stukgereden stadsbussen, mecaniciens in kleine garages, broodverkopers, koffiehuizen etc. Ik fiets er met plezier paar keer langs. Er is een enorm grote souk met veel handel in de categorie non food. Terug op de camping merk ik dat het steeds meer Europa en minder Marokko wordt. Er komen camperaars met een iets andere inslag dan gewend. Eerst twee Italiaanse stellen die kop/kont hun huurcamper pal naast mij zetten, terwijl de halve camping leeg is. Daar had ik niets van moeten zeggen (wat ik wel doe – het interesseert ze geen moer), want prompt meldt zich een groep Duitse camperaars met voorop de Leider met stickers van de reisfirma en daarachter stuk of wat volgers. In kolonne God beter het!!!  (de volgende ochtend – vorwärts schalt het – ook weer achter elkaar in de rij de camping af). Laat me mijn plezier echter niet vergallen. Dat geldt ook voor de volstrekt verouderde troep dat de naam sanitair draagt. Op de NKC app beoordeel ik eea mild met de woorden “camping El Jadida is er in geslaagd het authentieke karakter van het sanitair te bewaren: hurktoiletten, urinoirs en douches froides”.

Vrijdag 20 nov. Over de tolweg 180km noordwaarts naar Skhinat vlak onder Rabat (180km). Les Gambusias is een Hotel / restaurant / café / camping (N33.88764 W7.0132). Dat laatste tussen aanhalingstekens. Alleen het weilandje wordt nog gebruikt om te camperen. Daar is dan water uit een kraan en zelfs een stopcontact waar 220V uit komt. De receptionist van het hotel (“no camping, only parking”) zegt dat alles gratis is. Ik kan het toilet van het hotel gebruiken en zelfs het zwembad, ware het niet dat dat jammer genoeg zonder water zit. Er lopen minstens drie bewakers rond en later begrijp ik waarom: het hotel heeft een alcoholvergunning, Het blijft maar mooi weer en tegen het eind van de middag maak ik een wandeling over het strand. Er staan veel villa’s van de very, very, very rich uit Casablanca of Rabat denk ik.  Spot weer de nodige sijsjes en mis voor de zoveelste keer ornitologische kennis. Het is vrijdagavond en het café loopt vol met gasten die ws allemaal voor de alcohol komen. Tot nu toe is het rustig op mijn weilandje (ben de enige camper). Cross my fingers. Lees verder…

Portugese binnenstad van de stadsmuur

Portugese binnenstad gezien vanaf de stadsmuur (El Jadida)

Moulay-Idriss, Ouazzane (21, 22 nov)
Oualidia (17, 18 nov)

Comments are closed.