browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bosnië Hercegovina (2)

Posted by on 16 juni 2016

Ma 23/5 rij ik Bosnië Hercegovina in, voor het eerst. Bij de grens tank ik diesel voor de onmogelijke prijs van 1,55KM (Konvertible Mark) dat is €0,80. Het land blijkt van een onmetelijke schoonheid. Ik volg vanaf hier de rivier de Vrbas die nnar het zuiden loopt tot voorbij Mostar. Bij Banja Luka scoor ik een simkaart (M:tel, 200mb, 4KM/€2, 1 mnd geldig) en in Krupa 25 km onder BL vind ik een totaal verlaten officiële camperplek waarvan het sanitair al lange tijd niet meer functioneert, maar dat geeft niet, heb alles aan boord. ’s Avonds houden een paar families een picknick – alles is heel gemütlich. (220km). Heb me onderweg al ingelezen over de politieke situatie alhier en het verhaal is uiterst gecompliceerd. Er is in dit land totaal geen staatkundige eenheid – een gemeenschappelijk nummerbord is de grootste verdienste – en de drie bevolkingsgroepen (Kroaten, Serviërs, Moslims / Bosnacks) staan – in de politiek – nog steeds niet op erg vriendelijke voet met elkaar. De kaart met de verdeling van kantons en bevolkingsgroepen over het land is veelzeggend (zie foto’s). (220km)

Dinsdag 24/5 vervolg ik mijn weg en blijf me verbazen over zoveel natuurschoon. Onderweg in het kleinste plaatsje enorme begraafplaatsen met oorlogsslachtoffers. Allemaal mannen geboren tussen 1965/1975 en gestorven in 1992/1994 In Jajce is een ‘echte’camping die ik deel met nog een camperaar en stel motorrijders. Het weer betrekt en het gaat zelfs beetje spetteren. (60km)

Wo 25/5 zak de rivier verder af om na 100 km bij Jablanca  in oostelijke richting naar Konice te rijden. Van daar weer naar het zuiden via een eenbaansweg die stijgt en stijgt en … Geen tegenliggers, zou ook geen probleem zijn want iedere 50m een uitwijkplek. Uiteindelijk bij het gehucht Borci (of Dolovi?) een ecologische camping pal aan het meer. Het ecologische zit m in het hout waar ze alles mee maken zoals bijv. de wasbakken. Resto aanwezig en op houtskoolgrill suddert mn kippetje al. (200km) Blij hier volgende dag (do 26/5), loop rond het meer, leg contact met Stephan een Duitse jongeman die in zijn eentje in een VW Transporter rondrijdt. Stephan memoreert de groeiënde invloed van Saoudië Arabië op de moslims in dit land. Heb idd veel duur geklede moslims gezien die niet goed passen bij de eenvoudige outfit van de mensen hier.

Vrij 27/5 op naar Mostar (110 km). Het is bloedheet. Zet de camper aan de rand van het centrum neer en ga per fiets de stad in. De brug is indrukwekkend en ik ben niet de enige bezoeker. Aan de moslimzijde van de brug – waar de meeste minaretten staan, is het gelukkig rustiger. Overal nog sporen van de oorlog – veel kogelgaten en in puin geschoten huizen. Geschiedenis van dit stadje is treurig. Eerst Kroaten en Moslims broederlijk samen tegen Serven en Montenegrijnen en dan Kroaten tegen de Moslims. De Kroaten hebben de brug in puin geschoten en waren berucht vanwege de snipers die vanuit de omringende bergen op de Moslims schoten. Eet n heerlijk forelletje off centrum,  fiets weer naar camper en beland in Hodbina (?) op camping 10 km ten zuiden van Mostar. Hier staan dan nog twee Nederlandse echtparen met sleurhutten. Eind vd middag langs de rivier fietsen naar Blaganj voor het beroemde klooster. Mooie dag

Za 28/5 wil naar het zuidoostelijk deel van Bosnië Hercegovina ihb Trebinje. Daar kan ik geen camperplek vinden (Eco camp Usce op de weg naar Montenegro is dicht) maar mag mijn camper neerzetten voor de deur van hostel Red Door. Voor €5 mag ik wc en douche van het hostel gebruiken – ben de enige bezoeker. Trebinje heeft mooi centrum en goede restaurants. Kijk ’s avonds met de sympa beheerder naar de finale Europacup 1.

Zo 29/5 moet van de beheerder naar een galerie in Trebinje. Van de kunstenaar koop ik klein schilderijtje van Servische kerk (Oost orthodox) in de buurt waar ik dan ook maar naartoe rij. Dan via Montenegro (km of 30) naar Molunat in Kroatië, vlak bij de grens en km of 40 van Dubrovnik. Camping ligt pal aan zee en ik blijf hier tot dinsdagmiddag. (70km)

 

Kroatië -->Albanië (3)
Zuid Slavië / op weg naar- (1)

Comments are closed.