browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Amsterdam (epiloog) (dag 58)

Posted by on 27 juni 2013

dag: 430 km totaal: 9250km

muziek: Leonard Cohen, live in London.

Donderdag 27 juni. ’s middags om 15.00 uur komen we bij de ouders van Juul aan. In iets minder dan 60 dagen meer dan 9000 km door 11 landen. Een erg mooie reis, niet geheel zonder stress, maar zo’n type reis wilden we ook maken. Het heeft geheel aan onze verwachtingen voldaan. Een paar zaken die ons in het bijzonder hebben geraakt – in willekeurige volgorde.

1. De vogels. Het begon in de Baltische landen en daarna vooral in Polen en Roemenië. We herinneren ons levendig de concerten van de lijster op de camping bij Lillafured (Miskolc, Hongarije).

2. De wandeltochten die we hebben gemaakt – bijvoorbeeld  de tocht die we met een aantal deelnemers van de Karpatenreis hebben gemaakt in de buurt van Zakopane (dag 25). Klimmen, klimmen, klimmen – lopen in de wolken met ijsregen in je gezicht.

3 De geschiedenis van de Joden voor, tijdens en na WOII. Bijvoorbeeld Auschwitz-Birkenau (dag 55) en zeker ook het museum in de voormalige fabriek van Schindler in Krakow (dag 21). Indrukwekkende belevenis van dat museum mede door de ‘multimediale’ opzet.  We hebben veel geleerd over de geschiedenis van de Joden in Oost Europa en oog gekregen voor de continuïteit van het noodlot.

4 (dag 34) Kerkhof en woonwijk van Roma in Soroca (Moldavië). Ook de geschiedenis toen en de omstandigheden nu van de Roma is voortdurend op ons pad gekomen. Van het samenleven met andere nationaliteiten in de Saksische dorpen in Roemenië tot de sloppenwijken in Slowakije.

5 (dag 36)De kloosterkerken in het Noorden van Roemenië.  Prachtige fresco’s. Toch ook wel het overschilderen van de fresco’s in de Katholieke kerk door de Protestanten en het Mariabeeld dat de Katholieken boven op de Islamitische minaret hebben geplaatst. Heerlijk hoe die verschillende geloven elkaar voortdurend proberen af- en over te troeven.

6 (dag 27) De Fiat garage in Lviv (Oekraïne). Na afloop van de reparatie de vragen van een zeer jonge manager: a) hebben wij uw probleem opgelost? b) hebben wij u goed geholpen? c) zijn er punten die we kunnen verbeteren? Kom daar maar eens ‘in het Westen’ om!

7 (dag 10) Camping en sauna Ezermalas44 in Aluksne (Letland; N57.26.13.1 O27.06.23.4). Andris de eigenaar vd camping is van beroep vrachtwagenchauffeur (de camping is een hobby). Hij heeft een heel prettige omgeving gecreëerd aan het meer  – de sauna is een ‘must’!

8 (Dag 35) De afdeling wasgoed van hotel/camping Borsa in Sucevita (Noord Roemenië). Door de voortdurende regen al een tijd niet kunnen wassen (beter: niet kunnen drogen).Dus oh, gelukzaligheid, vuile was inleveren (we hadden 13 kg) en daarna gewassen én droog terugkrijgen.

9 (dag 9) De prachtige kanotocht van Cesis (Letland) naar de camping waar we verblijven in Ligatne (N57.15.16.2 O 25.02.42.9) paradijselijk gelegen aan de rivier de Gauja.

Naar het begin van deze reis…

 

Wietzenhausen / Duitsland (dag 57)

Comments are closed.