browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

aanrij route Marokko (okt 2014)

Posted by on 6 oktober 2014

Zaterdag 4 okt, met prachtig weer rij ik op het middaguur van Amsterdam naar Jan F. die een huisje heeft in st. Algis,  Nrd. Frankrijk (365 km). Kom daar om 17.00 uur aan – er is veel veranderd  in de afgelopen zeven jaar: een nieuw dak, een nieuwe vloer op de zolder, nieuwe balken etc. Jan en ik kennen elkaar sinds  onze baan in 1985 bij de NVAGG, de toenmalige koepel van de toenmalige RIAGG’s van de toenmalige ambulante ggz. We draaien de hele avond muziek uit de zeventiger jaren – de jongste plaat stamt uit 1976. Waar ik digitaal (blue tooth, usb) ook mee kom, Jan pakt elke keer het bijbehorende vinyl (langspeelplaat) uit zijn kast: Van Morrison, The Kinks, Dr. John, Taj Mahal you name it. Zondag slaat het weer om: gisteren nog 22 graden, nu slechts 10. We doen een ritje in de omgeving (100 km) en bezoeken een brocante in een grensplaatsje. ’s Avonds vul  ik mijn (beperkte) kennis van het Frans aan met nieuwe uitdrukkingen: grote waarheden laten Fransen voorafgaan door “c’est vrai que…”; c’est inutile d’insister davantage betekent zoveel als ‘niet zeiken’ en ‘lais tombé’ voor leven en laten leven. Op tijd naar bed want morgen weer op pad. Maandag 6 okt neem ik afscheid van Jan en vertrek rond 10.00 uur. Ik rij vandaag via N en D wegen pal zuidwaarts. Nu ik weer alleen ben, moet ik altijd even wennen aan mezelf. Hoe zit ik ook alweer in elkaar? Vervins, Reims, Sens passeren en ik kom uiteindelijk uit in Gurgis dat 5 km boven Auxerre ligt (gereden 300 km). Er is daar een camperplaats aan de Somme waar ik ook nov. 2012 heb gestaan, toen alleen, nu met en stuk of 10 andere campers. Maak nog een fietstochtje langs de rivier, lees over het speciale zalmtrappetje dat eind negentiende eeuw in de waterkering is gemaakt, plak een lekke band en begin aan dit eerste verslag. Temperatuur is gelukkig geklommen tot een graad of 16,  de schuifdeur blijft de hele avond open. Morgen vroeg op pad, wil weer wat km’s maken.

Dinsdag 7 okt Hele nacht geregend. Vertrek naar het zuiden langs mooie wegen (N151, N7, A75) – flauw zonnetje komt aarzelend tevoorschijn. Onderweg reportage op de Franse radio over de provo’s in Amsterdam. Wist niet dat het Lieverdje op het Spui een gift was van sigarettenfabrikant Hunter. Vandaar dat Jasper Grootveld er zijn pijlen (uche, uche, uche) op richtte. Nl was in die tijd (jaren zestig) conservatiever dan Frankrijk vanwege de conserverende werking van onze zuilen. Kan ik later wie weet tegen mijn kleinkind(eren) zeggen: “opa behoorde ook tot een zuil”. Beland op een camping bij Lodeve boven Montpellier na een adembenemende tocht rond Millau. Bewolkt, maar lekkere temperatuur, graad of twintig.   (560 km)

Woensdag 8 okt. Vandaag alleen snelwegen afwisselend tol en geen tol. Ik maak een compromis: tot Valencia langs de kust en vervolgens pal west  (ri. Madrid) en daarna zuid (ri. Malaga) door het binnenland. Het wordt steeds mooier weer – uiteindelijk zo’n 27gr – de airco brengt uitkomst. Spaanse tol prijzen blijken bijv. € 1,12 en € 2,63 – met camper enkel manueel afrekenen. Op het eind van de dag 5 kilo muntjes in de zak rijker. Kom uiteindelijk terecht op een camping boven Valencia (700km). Ga aan de slag met mijn bierblikjes antenne, want wil voetbal zien op de laptop – tv zien lukt, maar voetbal blijkt pas morgen dus tv weer uit. De camping kent paar plaatsen voor campers en veel voor seizoenkaarthouders. Het is een levendig geheel, moeder zoekt luidkeels kind en kind op haar beurt jammert om de moeder. Wie zal ik het eerst helpen?

Donderdag 8 okt. Sla rechts af binnenland in. A3 ri. Madrid in het begin kei druk. Om het saaie uitzicht te compenseren zet ik luisterboek op: Het aapje dat geluk bracht van Arnon Grunberg, bewerkt door Boudewijn Paans. Prachtig! Meteen daarna Zustermoord van Tesse Gerritsen, waarvan de proloog veelbelovend klinkt. Nadeel van Spaans binnenland: geen voorziening (camperplek of camping) te ontdekken. Buig daarom af naar Cordoba en vindt in de buurt de prachtige camping Albolafia waar slechts één andere camperaar aanwezig is (530 km). Jammer dat zwembad al dicht is –  met 25 graden kan ik wel wat verkoeling gebruiken. ’s Avonds tv op de laptop en Slowakije – Spanje gezien met deels enerverend spel door het thuisland – uitslag 2-1. Met antenneversterker kan ik wifi signaal van de receptie in de camper brengen. Zo klooi ik gezellig aan – nog niet helemaal (of helemaal niet)  afgekickt van het maar-bezig-zijn. Desalniettemin: tevreden gevoel. Nog 300 km naar Algeciras.

Vrijdag 9 okt. Vroeg in de middag in Algeciras ( 350 km) en voor het gemak de AP tolwegen genomen. Het kost me enige moeite om het ticketadres te vinden. Weet ‘Carlos’ en dat zijn buro ‘naast de Lidl’ zit, waarvan er in Algeciras meer blijken te zijn. Eureka! na enig heen-en-weer gerij gevonden! (coördinaten…..) , maar dan blijkt het kantoor paar meter – en niet 10 km Stoelinga – verplaatst. Daar uiteindelijk ook aangekomen. Open retour voor camper met 2 personen naar Tanger Med. voor € 220 – NB ticket voor 1x of 2x personen scheelt maar € 20. Vertrek vandaag gaat helaas niet meer lukken want dan in donker in Marokko en dat is niet fijn rijden. Blijf met de camper voor het kantoor van Carlos geparkeerd in  gezelschap van  geboren en getogen Amsterdams camperstel (Willem: Noord, vogelbuurt; Ellie: Geuzenveld). Ze komen uit Portugal en gaan al weer voor de 9de keer naar Marokko en blijven daar half jaar op één plek (“hou niet zo van reizen”). Ondertussen baal ik dat met het downloaden van de viber app (internetbellen) mijn dagelijkse 30MB vodafone data tegoed op is gemaakt. Weliswaar heeft McDonalds (grote bak sla met tonijn &  ei, frietjes, cola light = € 7,05) gratis wifi, maar daar koop jij niets voor, want dit verslag wacht nog op verzenden.

Aanrijroute totaal: 2600 km.

Kalah Iris (Rif gebergte)
Marokko reis (okt / nov 2014) - voorbereiding

Comments are closed.